De Schelde bouwtekeningen

De Schelde S.21

De Schelde S.21

Vlak voor de tweede wereldoorlog werd door De Schelde deze zeer futuristische jager ontworpen. Door een vreemd misverstand is deze aan het begin van de oorlog in het Engelse luchtvaartblad The Aeroplane aangeduid als Focke-Wulf FW-198. Vanaf dat moment is het niet meer goed gekomen, in veel publicaties verscheen deze mysterieuze Focke-Wulf. Zelfs in het vermaarde Jane's All the World's Aircraft, het Aeronautic's Aircraft Spotter's Handbook ('43) en een publicatie met Military Intelligence bij de Identification of German Aircraft. In 1952 is het voorpaginanieuws bij Air Trails, die kopte met "The mysterious case of the misplaced De Schelde 'F.W. 198". Maar het kwaad was toen al geschied.

Deze jager is wel degelijk door de Schelde gebouwd, maar is helaas nooit afgebouwd en heeft dus nooit gevlogen. Er zijn niet veel meer dan een paar vage foto's van te vinden en kleurenschema's zijn niet bekend, omdat de aanbouw nooit verder is gekomen dan kaal aluminium. Een heel mooie website hierover is historiŽn.nl: de schelde s-21: een luchtvaartrevolutie. Een aantal mooie schilderijen zijn te vinden op de eigen website van Lex Tempelman.

Schelde S.21 in aanbouw Schelde S.21 in aanbouw Opengewerkte tekening Military Intelligence publicatie

Megows Schelde s.21 Van dit unieke vliegtuig is ooit zelfs een bouwpakket uitgebracht voor een vrije vluchtmodel. Dit gebeurde door de firma Megows. Ik heb het model (nog) niet gebouwd dus ik weet niet in hoeverre het model goed vliegt. De grote hoeveelheid glas in het origineel zal niet meevallen om in model goed weer te geven, zeker niet als het zo licht mogelijk moet zijn. De bouwtekening is voor een model met 15" spanwijdte, maar in een oude advertentie staat hij ook als 30" model. En als ik kijk hoe klein de lettertjes zijn in de tekening van het 15" model denk ik dat dit gewoon een verkleinde uitgave is. De bouwtekening lijkt gebaseerd op de tekening uit de Military Intelligence publicatie, waarbij de vleugel veel slanker is dan het werkelijke ontwerp van de Schelde. Dit geeft een klein vleugeloppervlak voor een rubber aangedreven model, de vleugelbelasting wordt zo al gauw te hoog. Het model met een spanwijdte van 30" zal dit wel aankunnen, omdat de vleugelbelasting bij grotere modellen minder kritisch is en grotere modellen lichter te bouwen zijn. Al met al is deze bouwtekening geen aanrader....

Er is ook een plastic model in de handel voor een schaal 1:72 De Schelde S.21. De fabrikant hiervan is RS Models.  Een aantal gebouwde modellen zijn te vinden op het internet:

Honza Knetl, Agape Forum Karsten Rummer, IPMS Deutschland forosegundaguerra Stawek Kusz, PWM.org.pl
tarutani.com lepicovo.rajce.idnes.cz

Start ] Wout Moerman ] Projecten ] Bouwtekeningen ] Bouwcursus ] fotogallerij ] Tips ] Links ]

Ontwerpen van:
- Wout Moerman
- Anderen
- Internet

Dutch Design:Fokker
Koolhoven
De Schelde

laatst gewijzigd op 29-mrt-2013